Ervaringsdeskundige WYCOR over de publieke sector

Voor het grootse Delta-project van CHIREC, waarbij 2 bestaande ziekenhuizen worden samengebracht op de Delta-site in Brussel, sleepte WYCOR 2 van de overheidsopdrachten in de wacht. Timing is daarbij de grootste uitdaging voor de Wetterse firma.

Voor het grootse Delta-project van CHIREC, waarbij 2 bestaande ziekenhuizen worden samengebracht op de Delta-site in Brussel, sleepte WYCOR 2 van de overheidsopdrachten in de wacht. Timing is daarbij de grootste uitdaging voor de Wetterse firma.

            

WYCOR speelt een aanzienlijke rol in dit enorme project. Rik Hinnens, gedelegeerd bestuurder en voorzitter van de Confederatie Bouw Oost-Vlaanderen, vertelt waarom deze opdracht zo belangrijk is voor hen: “We spreken over een bedrag van om en bij de 15 miljoen euro, opgedeeld in 2 bestellingen. Enerzijds is er de levering en plaatsing van 5.000 deuren. Anderzijds zijn we verantwoordelijk voor de volledige inrichting en afwerking van het atrium, het centrale gedeelte van het ziekenhuis over de verschillende verdiepingen heen.“

Ook voor een onderneming als WYCOR, die toch 70% van haar omzet uit overheidsopdrachten haalt, houdt een project van zo’n omvang een aantal uitdagingen in. De grootste is de leveringstermijn, die ongeveer 1 jaar bedraagt. “5.000 deuren en bijbehorende deurlijsten die op het juiste moment op de juiste plaats moeten zijn, en dat in een enorm groot en complex gebouw… Het vraagt heel wat tijd en energie om dat voor mekaar te krijgen. Pas als we de goedkeuring van het bestuur en de architect hebben, na ongeveer 10 weken, kan men overgaan tot de effectieve bestelling en kunnen wij starten met de productie en de uitvoering. De plaatsing van de deuren is onlangs opgestart. Het worden dus drukke tijden.”

Voorfinanciering versus eigen middelen

En dat is ook het geval voor financieel directeur Jacques Polet. Een project als dit vraagt de nodige middelen. “WYCOR voert al jaren een actieve reserveringspolitiek. Een belangrijk gedeelte van de resultaten van de voorgaande jaren vloeit terug naar de vennootschap en is bestemd voor eigen investeringen, ter financiering van lopende projecten. Maar de steeds groter wordende orders vragen heel wat voorfinanciering. De opstartkosten, zoals verzekeringen, waarborgen en werfinstallatiekosten, kunnen we niet onmiddellijk doorrekenen aan onze opdrachtgever.”

Als één van hun vaste bankiers sinds jaren is Belfius goed geplaatst om die voorfinanciering te verzorgen. “We zijn vaste klant bij Belfius voor onze beleggingen en een aantal financiële leasingovereenkomsten voor ons wagen- en machinepark. Daarnaast doen we al eens een beroep op hun straight loans, als facturen niet tijdig betaald worden. En nu we een aantal grote projecten hebben binnen gehaald waarvoor onze eigen middelen wellicht niet zullen volstaan, moeten we gaan kijken op de externe financieringsmarkt. Ik weet dat Belfius een specialist is op het vlak van overheidsinvesteringen en financieringsoplossingen op maat biedt, dus zij zijn de geschikte partner om ons te adviseren bij de keuze voor de juiste financieringsvorm.”

<<Ondernemingen die zich op de publieke markt willen begeven, zijn best op de hoogte van de specifieke wetgeving en moeten rekening houden met de nodige voorfinancieringen. Rik Hinnens, gedelegeerd bestuurder WYCOR>>

Maturiteit is een must

Als ervaren uitvoerder van overheidsopdrachten kent Rik Hinnens als geen ander de voor- en nadelen van werken voor de publieke sector. “Een groot voordeel is dat er nooit problemen zijn met de betaling. Je maakt een factuur op en je bent zeker dat die op termijn betaald wordt. Je moet ook niet discussiëren over de prijs, laat staan er zware onderhandelingen over voeren, wat bij andere opdrachten wel regelmatig gebeurt. Hier geldt: ben je de laagst conforme bieder, dan krijg je de opdracht. Nadelen zijn het lage prijsniveau door de grote concurrentie en de korte uitvoeringstermijnen.

Bij de inschrijving weten we niet wanneer de bestelling effectief geplaatst zal worden, wat maakt dat je goed georganiseerd moet zijn. Eens de bestelling binnenkomt, moet je binnen een termijn van 30 à 60 dagen starten. Als bedrijf moet je dus voldoende matuur en inventief zijn, en bovendien genoeg medewerkers ter beschikking hebben.”

Tip: laat je begeleiden door experten

Voor ondernemingen die zich op de publieke markt willen begeven, heeft Rik Hinnens volgende goede raad: “In de eerste plaats zorgen ze er best voor dat ze op de hoogte zijn van de specifieke wetgeving daarover. Ook moet men rekening houden met het feit dat men een behoorlijke termijn moet voorfinancieren. De vorderingsstaten kunnen pas opgemaakt worden als de werken uitgevoerd zijn. De aankoop van je materiaal en de productie moet je met andere woorden voorfinancieren. Je mag namelijk pas factureren als de werken klaar zijn en dan nog moet je 60 dagen wachten op de effectieve betaling. Anderzijds worden de termijnen korter en korter, dus toch een beetje oppassen. 

 

“Ik wil hen dan ook adviseren om te rade te gaan bij een financiële instelling die ervaring heeft op dit vlak. Belfius is daar een goed voorbeeld van. Zij zijn goed geplaatst om deze ondernemingen te begeleiden doorheen het ganse proces en bieden financieringsoplossingen op maat. Daarnaast is het handig om lid te zijn van een bepaalde groepering, zoals de Confederatie Bouw, om de nodige inlichtingen te krijgen. Er worden door beide ook opleidingen georganiseerd, zodat mensen klaar zijn om deze uitdaging aan te gaan. Als ze daarmee allemaal rekening houden, komt het wel goed.”


                                                                              

Andere interviews
Contacteer ons >